Brief burgemeester Penn-te Strake aan buurtnetwerken

Geacht bestuur van het buurtplatform,

Het mooiste aan het burgemeesterschap vind ik het contact met de inwoners van onze stad. Want dat is toch waarvoor wij het doen met het stadsbestuur en de gemeente: onze stad een stukje beter maken, zodat de mensen die er wonen het goed hebben. Helaas is dat contact met u allen door corona al een tijd veel minder dan ik zou wensen. Ik kwam regelmatig op buurtactiviteiten, en ben rond de zomer rondjes wijk gaan doen. Op de fiets een wijk in, en kijken wat er leeft. Ook om te weten hoe Maastricht zich door deze moeilijke periode heen slaat. Nu we in een strikte lockdown zitten, en zoveel mogelijk thuis werken het devies is, staan die bezoeken helaas op het allerlaagste pitje. We hebben samen een crisis te bezweren. Als burgemeester heb ik ook daar een rol in, en ik haal er kracht uit dat ik daarmee onze stad kan helpen.

Maar toch doet het enorm veel pijn dat ik er niet écht voor de mensen kan zijn, dat ik geen echte arm om de schouder kan bieden. En daarom deze brief, om jullie als buurtplatform en als buurt een hart onder de riem te steken. Maar ook omdat ik jullie een groot compliment wil maken. Ik zie en hoor namelijk dat onze stad zich in overgrote meerderheid prima aan de maatregelen houdt, hoe lastig deze ook zijn. En bovendien zie ik dat er ondanks de maatregelen toch nog heel veel gebeurt in de buurten. Of het nou gaat om digitale activiteiten nu rond carnaval, om burenhulp of wat dan ook, mensen doen er alles aan om zich hier zo goed mogelijk doorheen te slaan. En dat maakt mij, en het hele stadsbestuur overigens, ontzettend trots. Dat is hoe wij Maastricht kennen, dat is wat Maastricht is. Een stad van ‘sjariteit’, van elkaar helpen, van de schouders eronder. Daarom ben ik er honderd procent van overtuigd dat onze stad uit deze crisis gaat komen.

Natuurlijk moeten we dan aandacht hebben voor de effecten van de coronacrisis. Want dat deze periode veel mensen, ondernemers en instellingen keihard raakt, is ook duidelijk. Weet dat het stadsbestuur aan uw zijde staat, en dat ik als burgemeester het als één van mijn uitdagingen zie om onze stad ook door die periode heen te helpen. Samen gaan we ervoor, samen zijn wij Maastricht. Ik wens u als buurtplatform alle sterkte en succes toe in deze lastige periode en ik hoop dat u deze brief ook op één of andere manier onder de aandacht kunt brengen van de bewoners in uw buurt of wijk. Haw pin en hopelijk tot heel snel!

page1image57698672

Annemarie Penn-te Strake Burgemeester