Nieuws

Cafe Den Dolhaart krijgt nieuw leven

Buurtnieuws
23 februari 2021

Mooi nieuws voor liefhebbers van een glaasje in de Jekervallei: Café Den Dolhaart krijgt een tweede leven. Een nieuwe eigenaar is in de weer met het opknappen van het pand aan de Mergelweg.

Café Den Dolhaart trok in het najaar van 2018 de gordijnen dicht. Dit kwam nadat de iconische uitbaatster, de 92-jarige kasteleine Tiny, had moeten besluiten een punt te zetten achter haar indrukwekkende loopbaan -ze mocht zich jaren de oudste in haar vak noemen.

Verkoop

De familie besloot daarop de zaak te verkopen, al had kleinzoon Xavier de gelegenheid graag nog willen voortzetten. Den Dolhaart stond vervolgens een tijd te koop bij horecamakelaar Horeca Advies Zuid, die het zo aanprees:

´Omstreeks 1900 is dit vrijstaand pand met architectuurhistorische waarde gebouwd en heeft decennia lang dienst gedaan als cafébedrijf met achter- en bovengelegen woning. Gelegen aan de rand van de stijlvolle Maastrichtse wijk Sint Pieter en daarmee op een steenworp afstand van het Belgische Kanne. Pand is goed bereikbaar en gelegen aan de rand van het unieke natuurgebied de Sint Pietersberg.´

Beton

Den Dolhaart staat nog steeds op de makelaarswebsite, maar nu met de melding ´verkocht´erbij. En aan de Mergelweg 332 wordt een ingrijpende renovatie voorbereid, getuige de bouwmaterialen die bij het pand liggen. Binnen is te zien dat de oude vloer van de gelagkamer wordt vervangen door een stevig betonnen draagvlak.

De uitspanning in de Jekervallei, landelijk gelegen tussen het veldje van de ponyclub en milieu-educatiecentrum CNME, heeft een historie die teruggaat tot 1930. Toen begonnen Sjeng en Lies van den Booren, de ouders van Tiny, het lokaal bij de grens met Kanne. Het was aanvankelijk een bijverdienste. Overdag werkte Sjeng op zijn land achter het café en bij de ENCI.

Charme

Tiny hielp vanaf haar twaalfde mee in de zaak, en in 1967 nam ze met haar man Paul Bolk het café van haar ouders over. Toen haar echtgenoot begin jaren negentig overleed, zette ze het kasteleinschap alleen voort. Met charme, een goed humeur en een aangename prijs voor het pilsje dat ze tapte: in haar laatste jaar als kastelein rekende ze ´n bescheiden 1 euro 70 voor een glaasje Brand.

Die tijd komt helaas niet meer terug, hoor je in de buurt.

Wanneer Café Den Dolhaart 2.0 de deuren hoopt te openen? Dat kan wel eens 2022 worden, klinkt het aan de Mergelweg. Maar de ontspannen versnapering na een flinke wandeling over de Pietersberg of een fietstocht langs de wijngaarden: die komt mooi weer terug in het Jekerdal.

©2020-2021 BUURTNETWERK JEKERDAL SINT PIETER VILLAPARK | INFO@PIETERBUURT.NL