ENCI dicht

De leden van Stichting Enci Stop hebben een ‘voldaan’ gevoel nu de cementfabriek in Maastricht maandag aankondigde dat ze volgend jaar de deuren sluit.

Dat laat voorzitter Betty de Haas maandagavond weten aan L1 radio.

Kalksteen

De stichting heeft volgens haar negentien jaar gestreden tegen het afgraven van de Sint-Pietersberg en voor het sluiten van de oven die wordt gebruikt voor het verwerken van de kalksteen. “Dat doel is bereikt.”

Ontslagen

Dat door de sluiting ongeveer 50 medewerkers hun baan verliezen, vinden de actievoerders minder leuk nieuws. “Dat weegt voor ons zwaar”, aldus De Haas. “Als stichting hebben we nooit bezwaar gehad dat ENCI als normaal bedrijf zou doorgaan. Hopelijk komt er een goede oplossing voor de werknemers.”

Natuurherstel

Enci Stop verwacht dat de natuur op en rond de Sint-Pietersberg zich sneller zal herstellen nu ENCI dichtgaat. Maar de voorzitter vindt het nog te vroeg om te spreken over de opheffing van de stichting. “We zitten nu net in overleg en hebben het nieuws ook pas vernomen. Misschien dat het op de agenda van de volgende vergadering komt”, besluit ze met een lach.

BEHOUD ENCIFABRIEK

De ENCI-fabriek bij de Sint Pietersberg in Maastricht is uniek industrieel erfgoed. Dit ensemble mag niet gesloopt worden. Dat vindt de landelijke Commissie Herbestemming Monumenten, onder leiding van Pieter van Vollenhoven.