Nieuws

Festival MAAS! komt eraan ! Duik er ‘es in..

Cultuur
2 augustus 2022

Nog even en dan is het zover… Van 8 tot en met 11 september vindt de eerste editie van Festival MAAS! plaats. Tijdens dit stad brede en interdisciplinaire weekend vol events stroomt Maastricht over van kunst, theater, sport, kennis en muziek. Je voelt het in de binnenstad en in de wijken: de Mestreechter Geis is uit de fles!  

Met Festival MAAS! beginnen we een nieuwe traditie met nauwe samenwerkingen. Een weekend van, voor en door Maastricht en haar mensen, organisaties en instellingen. De Mestreechter Geis brengt tal van activiteiten en events in de stad in een stroomversnelling. Vanaf Bruis tot MAAS! met o.a. Camping Kosmos, het PAS festival en het Food Art Film Festival, tot de Nederlandse Dansdagen: samen zorgen we voor een spetterend begin van een nieuw cultureel seizoen in Maastricht! 

Start

Festival MAAS! laat je creatief en authentiek Maastricht zien, op haar allerbest. Op donderdag 8 september zal Frank Steijns vanaf het stadhuiscarillon zijn eerste jubileumconcert geven. Daarna wordt het festival geopend vanaf het hoofdpodium op Camping Kosmos. Deze eerste avond wordt muzikaal afgesloten met concerten van MAURINO met zijn future latin sound en Jungle by Night met hun onuitputtelijke energie! 

Een tipje van de sluier

De dagen erna is er van alles te beleven in de stad en daarbuiten. Zo is er bijvoorbeeld op de Jan van Eyck Academie het Food Art Film Festival waar jong en oud hun smaakpapillen kunnen laten testen op het gebied van cultuur & food. In de bijzondere gebouwen en binnentuinen van Maastrichtse faculteiten organiseert Studium Generale opnieuw het PAS festival met interessante lezingen & cultuur. Maastricht Sport komt met vele verenigingen naar het stadspark en Plein 1992 toe, waar je terecht kan voor diverse activiteiten, van watersport tot skaten met Stadsnomade. Er is iets voor iedereen, zelfs voor onze Burgemeester die zich van haar beste kant zal laten zien in een potje Walking Football samen met een aantal andere Maastrichtse Allstars. Hou je meer van denksport? Dan mag je de Schaakslag der Steden op Plein 1992 zeker niet missen. Kunstbende laat in het park o.a. het fantastische talent van Pop in Limburg zien. 

Culturele instellingen op hun best

Theater aan het Vrijthof zorgt ervoor dat je in de Spiegeltent op Camping Kosmos kunt genieten van Sven Ratzkeen Släpstick. Op de Markt geven ze een exclusief muzikaal voorproefje van Lewieke! Uiteraard hebben ze ook in huis mooie programmering met o.a. Iris Hond en Guido Wevers. Solar Vlaar en Loek de Jongh, studenten aan de Toneelacademie Maastricht, maakten speciaal voor MAAS! een voorstelling in samenwerking met het Theater.Marres opent haar nieuwe expositie ‘Kolkata’, met werk van kunstenaars uit West-Bengalen, India en Nederland. Centre Céramique presenteert Jazz Maastricht met een interactieve freakshow fanfare met zang en dans. Wil jij genieten van cultuur in de open lucht? Ga dan naar de Tapijn waarLumière ‘Woman at War’ vertoont in hun eigen buitenbios. Quiet Community Maastricht verzorgt het voorprogramma met een aantal korte, indringende video’s. Ook zal er in een aantal wijken programmering zijn voor jong en oud door o.a.Hoge Fronten by Lieke Benders

Camping Kosmos


Een belangrijk onderdeel van MAAS! is het fantastische Camping Kosmos i.s.m. Toneelgroep Maastricht en de Muziekgieterij. Een intiem kunstenfestival in campingsferen op het mooiste plein van Maastricht. Dankzij Fonds ZOZ, die kunstenaars en on- en offline creatives ondersteunen, tref je hier jonge makers en bijzondere producties. Laat je verrassen door speciaal voor Camping Kosmos gemaakte ‘Het leven zelf’ van ZOUT, Letizia Rompelberg, of door ‘Our Life in Color’, een verfrissende vorm van seksuele voorlichting door Het Laagland. Bezoek de caravans Suske, Wiske en Lambik voor (klein)kunst en performances van o.a. Jelle Stiphout en Tim Scheffer. Ook is er op de ‘camping’ ruimte voor dans van o.a. Nederlandse Dansdagen en SALLY, voor kunst van Bonnefanten in hun pop-up museum, voor literatuur en voor film… Dans de avond uit bij het hoofdpodium met muziek van grote artiesten als 2manyDJs, Goose, My Baby en Karsu

Voor het volledige programma, check: www.festivalmaas.nl

We wensen je veel plezier, dompel je onder en kom pas zondag weer 11 september laat in de avond weer boven! 

©2020-2021 BUURTNETWERK JEKERDAL SINT PIETER VILLAPARK | INFO@PIETERBUURT.NL