PBD (plastic, blik en drinkpakken) is waardevol afval. Door goed te scheiden, krijgen deze verpakkingen een 2e leven. PBD-afval scheiden gebeurt in Maastricht al redelijk goed. Toch zit er veel ‘vervuiling’ tussen, zoals halfvolle verpakkingen of ander afval. Die kunnen niet worden gerecycled. Om aandacht te vragen voor de kwaliteit van PBD-afval lanceert de gemeente op 1 november de campagne Recycleklaar.
Bewoners worden aangespoord om PBD-afval op de juiste manier aan te bieden. Schoon hoeft niet, maar wel leeg, los en plat. Dan zijn ze ‘recycleklaar’. Ook is er aandacht voor wat wel en niet bij PBD hoort. En hoe je dat afval het beste kunt aanbieden. Vanaf 1 november publiceert de gemeente daarom 8 weken lang berichten op social media, RTV Maastricht en de stadsbussen.
Storingen voorkomen
“Het scheiden van PBD is voor de meeste inwoners inmiddels vanzelfsprekend. Op de 56 milieuperrons in de stad kunnen ze dit weggooien. Wel zien we dat er nog geregeld verkeerd afval en halfvolle verpakkingen wordt aangeboden. Dat is jammer, want die kunnen we niet verwerken.”, aldus wethouder Aarts. “Het PBD is de afgelopen jaren steeds meer vervuild geraakt. Niet alleen in Maastricht. Dit speelt in heel Nederland. Daar komt bij dat er in 2020 afspraken zijn gemaakt tussen ministerie, gemeenten en het afvalfonds over nieuwe kwaliteitseisen. Is er sprake van meer dan 15 procent vervuiling, dan keurt de verwerker de hele vracht af en wordt al het afval verbrand. Dat is niet alleen slecht voor het milieu. Het kost de gemeente ook geld én het is zonde van de bruikbare grondstoffen. Met de campagne Recycleklaar vragen we op een luchtige manier aandacht voor het goed aanbieden van PBD-afval.”