Lintje voor John en Tiny Machiels uit Jekerdal

Met inachtneming van de bekende regels wisten zowel vrienden als familieleden en vrienden met burgemeester Annemarie Penn – Te Strake het echtpaar John en Tiny Machiels te overdonderen. In hun stulpje in het Jekerdal spelden zij in hun ‘eige weike’ elkaar, nog totaal ‘verpopzak’ de lintjes op. 

Het echtpaar Tiny (80) en John (80) Machiels is sinds 1980 zeer actief in de wijk Sint-Pieter. John zet zich in voor onder meer de stichting Oud Sint-Pieter, Atletiek Maastricht, IronMan Maastricht en de Nierstichting. Zijn echtgenote is onder meer in de weer als gastvrouw bij het museum en de salon van Sint-Pieter. Daarnaast was ze bestuurslid van de ondernemersvereniging Sint-Pietersgilde.

De dochters Ingrid en Manon gingen toch maar voor een van de klassiekers. “Pap en mam veer goon lekker veur miene (Manonn red.) verjaordaag vaan lets orreges e hepke ete”. Tiny Machiels zegt later in het zonovergoten weitje dat bij hun huisje in het prachtige Jekerdal hoort: “Ik vond het wel een beetje raar. Alles is toch dicht dacht ik nog. Maar ja, onze Manon zal zoals altijd wel iets hebben weten te ritselen.”

Terwijl de kinderen met hun ouders in de achtertuin vertoeven komt de burgemeester de Meesenbroekweg afgelopen. Om niet veel later aan te kloppen bij het knusse ‘Op ‘t Brook’ huisje van de Machielsen. Bij het openen van de deur slaat Tiny Machiels gelijk van verbazing de hand voor de mond. Zoals dat al zo vaak in Maastricht is gebeurd, lukt ook nu weer. De verrassing is compleet. Nog een keer Tiny Machiels: “Ik zie die lintjesmomenten wel eens op televisie. Dan zie je de mensen compleet verrast zijn en soms zelfs een traantje wegpinken. Dan dacht ik wel eens: ‘Kom op lui, neet zoe euverdrieve’. Nou ik kan je verzekeren iech stoond te bubbele op mien bein, en iech heelt ‘t dus ouch neet druug.” 

Dan volgt in ‘t weike de ceremonie protocollaire. Bij een daar centraal staande prachtige berkenboom spreekt de burgemeester de twee toe en noemt daarbij een rits aan verdiensten op. Tiny en John zijn al decennialang op het gebied van sport, cultuur en sociaal-maatschappelijke activiteiten een gouden koppel voor Maastricht in het algemeen en hun Sint-Pieter en Jekerdal in het bijzonder. Dan mogen ze elkaar de koninklijke onderscheidingen op de borst spelden. Dat gebeurt met veel emoties en wordt door de twee 80-jarigen bekroond met ‘ne dikke poen