Nieuws

Maastricht kapt 41 ‘risico-bomen’ in het Stadspark en omgeving

De Limburger
3 december 2020

Tijdens een recente boomveiligheidsinspectie door Stadsbeheer zijn 41 bomen in het Maastrichtse Stadspark en nabije omgeving aangemerkt als ‘risicoboom’. Zij kunnen een gevaar gaan vormen voor de directe omgeving en worden gekapt. 

Dat laat wethouder John Aarts de gemeenteraad weten.

Begin oktober werd nog een kinderfietsje verpletterd door een omvallende boom in het Stadspark. Een paar weken eerder ging ook al onverwacht een boom tegen de vlakte in het park. Daarna werden het onderhoud en de stabiliteit van de soms meer dan honderd jaar oude bomen ter discussie gesteld in de gemeenteraad.

De gemeente Maastricht heeft ruim 43.000 (stads)bomen in beheer. „Ons bomenbestand is bovendien relatief oud”, aldus Aarts. „Eén op de drie bomen heeft een volwassen stadium bereikt. Vierduizend bomen kennen een verhoogde zorgplicht, omdat ze staan in de drukstbezochte stadsdelen.”

Ziekten

Onderhoud vindt plaats in de vorm van het biologisch bestrijden van ziekten, bemesting, verbetering van de groeiplaats en snoeien. Alleen als het echt niet anders kan, wordt overgegaan tot kap, stelt de wethouder. „Dat is bij deze 41 bomen het geval.”

Letterzetter

Het gaat om uiteenlopende soorten: naaldbomen en coniferen die zijn aangetast door de letterzetter (een destructieve keversoort) en al dood zijn, maar ook om solitaire bomen zoals de esdoorn voor de ingang van de Stay-Okay, een oude kastanje met ernstige aanrijschade tussen Maasboulevard en de Maas, en een oude kastanje die ernstig is aangetast door de kastanjebloedingsziekte.

Veilig

Volgens Aarts is de situatie op dit moment veilig genoeg en zijn aanvullende maatregelen niet nodig. Maar om niet in conflict te komen met het komende broedseizoen wil Stadsbeheer zo snel mogelijk starten met de kap. Verwacht wordt dat de vergunning over zes weken kan worden verleend en dan wil Stadsbeheer meteen beginnen. „Tot die tijd houden we de staat van de bomen goed in het oog”, belooft de wethouder. „Uiteraard worden er ook 41 nieuwe bomen terug geplant.”

©2020-2021 BUURTNETWERK JEKERDAL SINT PIETER VILLAPARK | INFO@PIETERBUURT.NL