Nieuws

Nieuwe buslijn 12: geen directe verbinding meer vanuit buurt naar Vrijthof en station. Wel met buslijn 9 en 11 vanuit Prins Bisschopsingel naar station.

Buurtnieuws
9 januari 2022

(geactualiseerd bericht)

Sinds 12 december kent Arriva een nieuwe busregeling. De vertrouwde buslijn 9 vanuit onze buurt naar het Vrijthof, Markt en station is vervangen door buslijn 12, een buslijn die via Boschstraat / Maagdendries doorgaat naar Boschpoort. Daarmee heeft onze buurt geen directe verbinding meer naar het Vrijthof en het station. Wel vertrekken aan de rand van onze buurt, vanuit de Prins Bisschopsingel aan beide zijden ter hoogte van het Politiebureau c.q. de Tapijnkazerne, buslijn 11 c.q. buslijn 9 naar het station.  Met buslijn 10 vanuit bushalte Prins Bisschopsingel (aan Tapijnkazerne kant) kan de Boschstraat / Markt worden bereikt. 

Nauwelijks enige communicatie over nieuwe buslijn

Behalve een kort bericht in De Limburger van 22 november j.l. is er nauwelijks informatie verschenen over de nieuwe busregeling van Arriva per 12 december. In dit bericht meldde De Limburger dat Arriva minder via het Vrijthof in Maastricht gaat rijden, omdat er te weinig reizigers zijn voor de vier buslijnen. Dat worden er nu twee. In ruil daarvoor komen er twee nieuwe ringlijnen om het centrum heen. Maar wat de nieuwe busregeling gaat betekenen voor Jekerdal, St. Pieter en Villapark hebben we moeten ervaren bij de bushaltes zelf of in de reisplanner van Arriva of een andere OV-planner site. Zelfs de website van MaastrichtBereikbaar.nl heeft nog steeds de oude busregeling met lijn 9 erop staan. Ongelooflijk hoe slecht de informatie is vanuit Arriva en de Gemeente Maastricht, terwijl het toch gaat over een fundamentele wijziging in de busverbinding van / naar onze buurt. Enig vooroverleg zou toch zeer zeker op zijn plaats zijn. Als Buurtnetwerk zullen wij dit in ieder geval bij de Gemeente aankaarten.

Nieuwe verbinding buslijn 12 in onze buurt

Wanneer we zouden opstappen in de Glacisweg zal de nieuwe Buslijn 12 via Parkweg, St. Pieterskade rijden naar de Prins Bissschopsingel om vervolgens via Hertogsingel, Koningin Emmaplein en Statensingel aan te komen op de Boschstraat / Maagdendries. Dit is dus de bushalte om het centrum te bereiken. Buslijn 12 vervolgt dan zijn route naar Boschpoort. Om terug te komen vanuit het centrum zal ook weer op de Boschstraat / Maagdendries moeten worden opgestapt om weer in onze buurt terug te keren. Buslijn 12 wordt door Arriva uitgevoerd met een kleine 8-persoons bus.

Arriva onderhoudt deze route middels een half uur dienst op werkdagen vanaf 06.59 uur (vanaf Glacisweg) tot ’s avonds 18.59 uur (vanaf Glacisweg) in een 8-persoons bus. Op zaterdag start de buslijn vanaf 8.29 uur en de laatste vertrekt om 18.29 uur vanaf de Glacisweg. De keuze voor een kleinere bus is begrijpelijk gelet op het geringe gebruik van de buslijn. Hieronder een overzicht van de vertrektijden vanaf de Glacisweg.

Overigens vertonen de OV-reisplanners hiaten als het gaat om de verbinding van buslijn 12 vanuit het centrum (Boschstraat / Maagdendries) naar onze buurt. Volgens menige reisplanner stopt die verbinding bij Waldeckpark, terwijl buslijn 12 echt wel verder rijdt naar Mergelweg, Glacisweg en verder, een aandachtspunt naar Arriva toe om te wijzigen in hun reisplanner.

Directe verbinding naar station: vanuit haltes Prins Bisschopsingel met buslijn 11, via nieuwe buslijn 12 alleen met overstappen op Koningin Emmaplein

Volgens de reisplanner van Arriva is slechts éen directe verbinding naar het station mogelijk vanuit de rand van onze buurt, de haltes aan de Prins Bisschopsingel, maar niet meer vanuit onze buurt zelf. De nieuwe buslijn 12 vanuit onze buurt zou genomen kunnen worden tot halte Koningin Emmaplein en vervolgens moet er overgestapt worden op andere buslijnen  (buslijn 5 of 6 ) naar het station. Door het overstappen moet al gauw gerekend worden op minimaal 25 minuten reistijd als de aansluiting gehaald wordt conform de reisplanner.  

Beter is om te lopen naar de bushalte Prins Bisschopsingel (zijde Politiebureau) en er buslijn 11 te nemen die u minimaal 1 x per uur in 10 minuten naar het station brengt (alleen geen bus op zon- en feestdagen).Zie hieronder het Arriva overzicht van buslijn 11 naar het station:

Arriva dienstverlening: https://www.arriva.nl/limburg/reisinformatie/dienstregeling.htm?regioid=153857

Andere genoemde opties in de Arriva-planner om vanuit onze buurt het station te bereiken zijn niet bepaald praktisch. Of eerst 18 min lopen naar het Bonnefantenmuseum en dan daar buslijn 6 nemen. Of buslijn 10 nemen op de Prins Bisschopsingel richting Koningin Emmaplein en daar overstappen op buslijn 6 naar het station. Of buslijn 10 nemen op de Prins Bisschopsingel richting Randwijck tot aan Station Randwijck en daar de stoptrein nemen naar Centraal Station Maastricht.

Directe verbinding van station naar Prins Bisschopsingel met buslijn 11 en buslijn 9


Vanuit het station is de rand van onze buurt, haltes Prins Bisschopsingel, te bereiken met een directe busverbinding door buslijn 11 en buslijn 9.
Buslijn 11 rijdt minimaal 1 x per uur in 15 minuten via Boschstraat / Maagdendries en Koningin Emmaplein naar de Prins Bisschopsingel (halte Politie-bureau). Voor de dienstverlening zie bovenstaand overzicht.


Buslijn 9 rijdt 1 x per uur in 11 minuten via Centre Ceramique naar de Prins Bisschopsingel (halte Tapijnkazerne). De dienstverlening is weergegeven in onderstaande overzichten:

Arriva Dienstregeling: https://www.arriva.nl/limburg/reisinformatie/dienstregeling.htm?travelby=bus&city=Maastricht&line=009%3A2&stop=Maastricht%2C+Balijeweg%2FAnkerkade&start=&tripdate=&display=dienstregeling

Op zaterdagen vertrekt de 1e buslijn 9 pas om 7:47 uur vanaf het station naar de Prins Bisschopsingel, maar is verder de dienstverlening identiek aan die op maandag t/m vrijdag.
Op zondagen rijdt er geen buslijn 9 vanaf het station.

©2020-2021 BUURTNETWERK JEKERDAL SINT PIETER VILLAPARK | INFO@PIETERBUURT.NL