Ondanks protesten is sloopbesluit 125 speelplekken in Maastricht reëel; maar het gaat niet echt gebeuren

Best kans dat de gemeenteraad van Maastricht binnenkort besluit tot het slopen van 125 speelplekken. Toch gaat dat in werkelijkheid niet gebeuren. Kwestie van hogere politieke wiskunde.

Tachtig brieven, negentien insprekers en al bijna zesduizend Maastrichtenaren die een petitie hebben ondertekend tegen het opruimen van 125 speelplekken, inclusief een skatebaan. Alleen over het opheffen van dertien jeu-de-boulesbanen hoor je vrijwel niets.

Wijkgevoel

Zwaar onder de indruk zijn de 39 raadsleden over de inbreng van hun burgers, die overtuigend aantonen dat speelplekken belangrijk zijn voor hun kinderen, maar ook het wijkgevoel bevorderen. Rond speelplekken ontmoeten buurten elkaar. Voor jongeren is de skatebaan onder de Kennedybrug niet alleen een uitlaatklep, maar ook een plek om te ‘socializen’.

In zeer keurige bewoordingen formuleerden de insprekers dinsdag hun bezwaren. Eén ding begrijpen ze al helemaal niet: hoe kan de gemeente een lijst met 125 kruisjes publiceren, zonder ook maar met één buurt overlegd te hebben? „Corona maakt fysiek overleg onmogelijk”, verdedigt wethouder Bert Jongen zich. Daar sta je dan met je burgerparticipatie.

Op de heel late dinsdagavond gebeurde er voor de leek iets bijzonders. De gemeenteraad verwierp een motie van Kitty Nuyts (Liberale Partij Maastricht). Zij bepleit uitstel. „Eerst met de bewoners praten, het plan aanpassen en dan pas moet de gemeenteraad beslissen.” Het klinkt zo logisch als wat.

Maar toch. Gerede kans dat een raadsmeerderheid over een paar weken wel degelijk instemt met het opruimen van die 125 speelplekken. Niemand die dat wil en ook wethouder Bert Jongen zegt dat ‘al die locaties hem pijn doen’.

Maar hij kan moeilijk uitstellen. Achter de schermen zet de provincie flink druk op Maastricht. Het tekort blijft maar groeien en dan kun je geen sinterklaas spelen. De voor de komende jaren vastgelegde bezuinigingen moeten gehaald worden, anders dreigt voor Maastricht curatele. De besparing van 200.000 euro moet dus ingeboekt worden. Tot zo ver de papieren werkelijkheid.

Argumenten

Na de zomer gaat Jongen dan eindelijk met de 32 getroffen buurten praten. Hun argumenten zijn zeer overtuigend. Het moet wel heel vreemd gaan wil ook maar de helft van de geplande slooptocht overeind blijven. Heel veel speelplekken en de skatebaan worden straks gered. Dat de buurten mogelijk zelf onderhoud gaan verrichten, is pure winst. En zo beleeft dit verhaal waarschijnlijk een behoorlijk happy end. 

Dat de gemeente vervolgens elders geld moet vinden om de bezuinigingen te halen is een geheel ander sprookje. Een nogal duister sprookje helaas.