Buurt in beeld

Wijngaarden

Het Jekerdal / Sint Pieterberg is het oudste wijnbouwgebied van Nederland. Dit kan vooral toegeschreven worden aan het gunstige microklimaat. Het weer is er het warmst en droogst van Zuid -limburg. De wijngaarden bevinden zich op de steile zuid- en zuid-oost hellingen van de Louwberg en de licht glooiende (Oost)flank van de Sint Pietersberg.
De hellingen hebben een stijgingspercentage tot 42%, en zijn voor een deel naar het zuiden gericht, wat ideaal is voor een perfecte rijping van de druiven. De bodem bestaat uit een dunne laag löss op een ondergrond van grind en mergel. Door de kalkrijke bodem hebben de wijnen een natuurlijke neiging tot parelen (vorming van koolzuurgas belletjes), wat de wijnen een typisch fris en fruitig karakter geeft. Tevens zorgt de kalkrijke bodem voor een mineralige smaak.

Het Jekerdal / Sint Pieterberg gebied kent 5 bijzondere wijndomeinen en 8 privé wijngaarden:

  • Wijngaard Apostelhoeve
  • Hoeve Nekum
  • Wijngaard Château Neercanne
  • Wijngaard Slavante
  • Landgoed Sint Pieter

De 8 privé wijngaarden zijn: Domaine des Blaireaux, Domaine Ceulengaard, de Faucon, Schapendonk, Chauves Souris, StPieter, Les Trois Nes, Slavante en Aon de Zouw. Via een speciale wijngaard route zijn deze wijngaarden van Maastricht te bezoeken. Voor deze route zie website https://www.delimburgsewijnboer.nl/maastricht.

Bijzondere wijndomeinen

Hieronder is kort informatie weergegeven over deze bijzondere wijndomeinen. Voor een rondleiding, wijnproeverij of bezoek aan deze wijngaarden kan gebruik gemaakt worden van de contactgegevens en website.

Wijngaard Apostelhoeve

In 1970 keerden de eerste wijnstokken terug op de zuidhellingen van het Jekerdal, op de Apostelhoeve. Het Wijndomein de Apostelhoeve bestaat op het moment uit 14 hectare, waar 5 verschillende druivensoorten zijn aangeplant: Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling, Pinot Gris en sinds 2020 ook Viognier. Op het moment leveren deze druivensoorten zes mooie, droge, witte wijnen: de Müller-Thurgau, Auxerrois, Apostelhoeve Cuvée XII, Riesling, Pinot Gris en Pinot Gris Barriques. Daarnaast maakt de Apostelhoeve ook twee prachtige mousserende wijnen: de Riesling Brut en de Apostelhoeve Cuvée XII Brut.

De Apostelhoeve
Susserweg 201, 6213 NE Maastricht
Website: https://www.apostelhoeve.nl/
Telefoon: 0031(0)43 343 2264
E-mail: info@apostelhoeve.nl

Wijngoed Hoeve Nekum

Hoeve Nekum is een boerenhoeve in het Jekerdal in de Nederlandse stad Maastricht. De vierkantshoeve met circa 60 hectare landerijen is gelegen aan de Nekummerweg 31 in de buurtschap Nekum, tussen de bebouwde kom van de stad Maastricht en het Belgische dorpje Kanne. Deze hoeve wordt sinds 1934 bewoond door de familie Bollen. Sinds 1988 staan er wijnstokken op de landerijen van Hoeve Nekum.

In de wijngaard zijn 4 verschillende soorten druiven aangeplant. De druiven worden bij de vinificatie apart verwerkt tot wijn, waardoor dus vier verschillende wijnen ontstaan. 3 witte wijnen (Rivaner, Riesling en Auxerrois) en een rode wijn, de Pinot Noir.

Contactgegevens
Wijngoed Hoeve Nekum
Nekummerweg 31, 6212 NK Maastricht
Website: http://www.hoevenekum.nl/index.php
Telefoon: 043-3215185
E-mail: via website formulier

Wijngaard Château Neercanne

De enige wijngaard in Nederland dat zich met recht Chateau mag noemen. De ligging is in het Jekerdal direct onder en naast het kasteel Neercanne en is in 1985 aangeplant met 600 stokken. De wijngaard ligt mooi beschut en de stokken staan bijna de gehele dag in de zon. Van de druiven (Pinot Noir) wordt wijn gemaakt die in het eigen restaurant in het kasteel te koop is.

Contactgegevens
Wijngaard Château Neercanne
Cannerweg Von, Dopfflaan 10, 6213 NG Maastricht
Website: https://www.oostwegelcollection.nl/
Telefoon: 043-3251359
E-mail: info@neercanne.nl

Wijngaard Slavante

Wijngaard Slavante is de oudste wijngaard van Nederland. Deze kleine wijngaard beschikt over zo’n 400 stokken en is prachtig gelegen op de oostelijke helling van de Sint Pietersberg met zicht op de Maas en het Maasdal. In 2012 heeft de exploitant van Buitengoed Slavante de wijngaard overgenomen. Dat alles met 2 doelstellingen:
om weer druiven te kunnen oogsten en wederom een ‘Slavante’ wijn te kunnen persen én om op een mooie manier er weer rondleidingen te kunnen geven en wijnproeverijen te verzorgen.

Contactgegevens
Slavante 1, 6212 NB Maastricht
Website: https://www.slavante.nl/wijngaard-slavante/
Kijk voor rondleidingen en proeverijen op: www.pietersbergactief.nl
Telefoon: Nadine Pulles 0624963620
E-mail: info@pietersbergactief.nl

Landgoed Sint Pieter

Op deze kleinschalige wijngaard groeien de wijstokken enkel aan de bovenzijde van het landgoed, bovenop de kalkrijke mergel-ondergrond (boven de bekende mergelgrotten). Deze ondergrond geeft de wijn van dit landgoed, de Pieter Brut, zijn unieke karakter: een Cuvée van Maastrichtse bodem gemaakt van Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Blanc volgens methode traditionelle.
De wijngaard en het onderhoud ervan is in handen van Joris Dassen. Hierbij wordt hij geadviseerd door Ralph Huydts, tevens eigenaar van wijngaard Raarberg te Meerssen.

Contactgegevens
Landgoed Sint Pieter
Schutterijweg 1, 6212 ND Maastricht
Website: https://www.landgoedsintpieter.nl/
Telefoon: 06 24250199
E-mail: via contactformulier website

©2020-2021 BUURTNETWERK JEKERDAL SINT PIETER VILLAPARK | INFO@PIETERBUURT.NL