Nieuws

Voorlichting gemeente over bruine rat middels stripfiguur reeks over de rat ‘Lewie’

Gemeente
2 februari 2022

De gemeente Maastricht heeft in samenwerking met Woonpunt, Servatius en Maasvallei een stripfiguurreeks over de rat ‘Lewie’ opgezet. De bedoeling van de strip is dat Lewie jou meer informatie geeft over ratten en hoe je rattenoverlast kunt voorkomen. Je vindt op deze pagina met enige regelmaat een nieuwe aflevering van Lewie: https://www.thuisinmaastricht.nl/doe-mee/even-voorstellen-lewie-bruine-rat-en-stripfiguur

De invloed van jouw gedrag op overlast van ratten is groot. Denk aan het verkeerd aanbieden van restafval, het bijplaatsen van afval bij milieuperrons, het opslaan van afval in tuinen en het niet opruimen van hondenpoep. Informatie geven zodat mensen rattenoverlast herkennen en zich bewust worden van hun rol hierin is daarom heel belangrijk. In 2022 verschijnen ongeveer 15 korte stripverhalen van 6 plaatjes in de wijkbladen, in de informatiekrantjes van de woningcorporaties en op social media.

striptekening van rat Lewie 1

Aflevering 1 Lewie

Waar is dat feestje?

Voor ons is het heel belangrijk te weten waar ratten zitten. Zie je een rat of duidelijke sporen van een rat (een hol of keutels), meld dit dan bij de gemeente via de app MijnGemeente, via www.gemeentemaastricht.nl/iets-melden of bel 14 043. U kunt ook rechtstreeks mailen naar Janneke: janneke.ackermans@maastricht.nl

Wat kun je zelf doen?

Zoals gezegd is de invloed van jouw gedrag op overlast van ratten groot. Wat kun je doen? In elk geval zorgen voor een opgeruimde omgeving waar ratten geen eten of schuilplaatsen kunnen vinden. Kijk voor meer tips op www.gemeentemaastricht.nl/plaagdieren-ongedierte-melding.

Wat doet de gemeente?

Op dit moment loopt er een pilot in Nazareth. Daar plaatste de gemeente speciale vallen in het riool. Zo wordt het aantal ratten daar in het riool minder.

Het gebruik van gif voor de bestrijding van ratten is alleen onder zeer strenge voorwaarden toegestaan. Dit is nodig, omdat het gif ook dieren die op ratten jagen kan vergiftigen. Denk aan de vos, de steenmarter en roofvogels. Het direct doden met een klem is diervriendelijker dan het doden met gif.

©2020-2021 BUURTNETWERK JEKERDAL SINT PIETER VILLAPARK | INFO@PIETERBUURT.NL