Wateroverlast: Maastricht ontsnapt aan doemscenario

De Maas heeft in de loop van de nacht haar hoogste stand bereikt. Het waterpeil is niet hoger gekomen dan werd verwacht.

Volgens de autoriteiten zou de hoogste stand tussen 3:00 en 4:00 uur bereikt worden en dan zou mogelijk 3.700 kuub water per seconde door de Maas stromen. “Dat heeft het net niet gehaald. Dus dat is goed nieuws”, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio tegen calamiteitenzender L1. Volgens hem zitten ze “net niet tegen het doemscenario aan”.

De piek bevond zich rond 4:00 uur bij Maastricht en verplaatst zich daarna langzaam richting het noorden. “Het is niet ernstiger dan we gedacht hadden. Dat betekent wel dat de maatregelen die we genomen hebben van kracht blijven”, aldus de zegsman. De gebieden die geëvacueerd zijn, blijven dan ook ontruimd.

“Alle maatregelen blijven voorlopig van kracht.” In Maastricht zijn de twee stadsdelen Heugem en Randwyck ontruimd. Ook de Maasboulevardtunnel en de wegen Franciscus Romanusweg en Hoge Weerd zijn vanwege het hoge water afgesloten. De Wilhelminabrug is uit voorzorg dicht vanwege trillingen. De Lage Kanaaldijk, die evenwijdig aan de Maas loopt, is met hekken afgesloten.

Ook wateroverlast in onze buurt (bericht van Buurtcentrum)

Wat een enorme hoeveelheden water zijn de afgelopen dagen naar beneden gekomen. Ongelooflijk en nog nooit vertoont in ons leven. En aangezien wij in het stroomgebied van de Maas en de Jeker liggen, was het natuurlijk de vraag wie er hoeveel overlast zou krijgen. Er zullen zeker buurtgenoten zijn geweest die de kelder vol water hebben staan of die enige andere vorm van overlast hebben gehad. Wij wensen eenieder die daarmee te maken heeft gehad veel sterkte toe. Hopelijk is de ellende snel voorbij en kunnen de herstel werkzaamheden vlot beginnen.

In ons buurtcentrum hebben we ook last van het water gehad. Huuh, zou je zeggen dat ligt toch veel hoger? Klopt, maar als er te veel grondwater is en dat komt niet weg, kruipt het omhoog. En vooral bij stortbuien hebben we hier last van en komt het grondwater naar boven de ruimte in. Dus iedere dag maar gecontroleerd, water weggezogen en de vloeren gedroogd. Het is even niet anders.